Kalenteri

Noituuteen ja sen harjoittamiseen liittyy olennaisena osana tiettyjen juhlapyhien, ns. sapattien, viettäminen. Sapatteja on monenlaisia ja niiden termit vaihtelevat luonnonuskonnosta toiseen, mutta olemme listanneet tähän ne yleisimmät juhlittavat sapatit sekä niiden merkitykset ja ajankohdat.

Beltaine

Juhlitaan vuosittain 01.05. eli 1. toukokuuta

Muita nimiä: Beltan, Bealtane, Walpurgisnacht, Vapunpäivä

Beltaine on kelttiläissyntyinen juhla jota Perinteisessä Luonnonnoituudessa juhlitaan kesän alkamisen ja kasvukauden kunniaksi. Perinteitä kunnioittaen pyritään polttamaan runsaasti kynttilöitä tai jos mahdollista on, nuotiota tai soihtua. Kahden maailman – elävien ja kuolleiden – välinen raja on heikoimmillaan ja Beltainena kynttilät ja tulet suojaavatkin ilkikurisilta ja pahoilta hengiltä.

Sapattia voidaan viettää esimerkiksi puutarhaa tai parveketta kesäksi valmistellen, iloiten kesän alusta ja hiljentyen muistamaan mennyttä talvea. Sapattiruoaksi parhaiten sopii kevyt, värikäs salaatti ja vaikkapa hedelmärahka tai -salaatti. Uhriruoaksi soveltuu vaikkapa auringonkukansiemenleipä, jota voi viedä luontoon hyvillä mielin tietäen, että pienet metsäneläimet ovat kevään ja kesän aikana alkaneet löytämään paremmin ruokaa luonnosta itsestään. Liian myöhänä ei kannata olla liikkeellä ilman suojaa, sillä henget ovat aktiivisia Beltainena.

Beltainena kynttilärinki on hyvä tapa kunnioittaa perinteitä sapattina, jossa tulella on ollut kautta aikain suuri merkitys. Voidaan kiittää Jumalia menneestä talvesta ja pyytää siunausta istutuksille ja kesälle.

Imbolc

Juhlitaan vuosittain 02.02. eli 2. helmikuuta

Muita nimiä: Oimealg/Oimelc, Morsiamen juhla, Birgitanpäivä

Imbolc on alkujaan kelttiläinen juhla jota Perinteisessä Luonnonnoituudessa juhlistetaan sen alkuperäisen tarkoituksen mukaisesti kevään heräämisen juhlana. Suomessakin kevät antaa jo tässä vaiheessa ensimmäiset merkit heräämisestään ja nyt onkin hyvä aika alkaa valmistautumaan kevään tuloon.

Sapattia voi viettää vaikkapa siivoilemalla talven jälkiä niin kotoa kuin pihaltakin sekä poltellen kynttilöitä ja tehden ennustuksia kevääksi. Sapattiruoaksi käy tässä vaiheessa vuotta lähes mikä tahansa, mutta ainakin osa Perinteisestä Luonnonnoidista yrittää suunnitella sapattiruokansa sen mukaan mitä perinteisesti olisi tässä vaiheessa vuotta saatavilla. Esimerkiksi erilaiset liha- ja juurespadat sekä itse leivottu leipä ovat hyviä sapattiruokia Imbolcina.

Ennen tai jälkeen ruokailun voidaan viedä luonnolle uhrina leipää tai muuta mikä on hyväksi eläimille eikä vahingoita niitä tai luontoa. Illalla on hyvä hiljentyä miettimään tulevaa kevättä ja tekemään ennustuksia kynttiläringissä tai muuten. Voidaan esittää toiveita Jumalille koskien kevään aikaa ja käydä kävelemässä luonnossa, tunnustellen kevään ensi merkkejä ja muutoksia luonnossa.

Litha

Juhlitaan vuosittain 21.6. eli 21. kesäkuuta

Muita nimiä: Alban Heruin, Kesäpäivänseisaus, Juhannus

Lithaa, keskikesän juhlaa juhlitaan ympäri maailmaa varsin vaihtelevin tavoin. Perinteisessä Luonnonnoituudessa Lithaa juhlitaan vuoden pisimpänä päivänä, auringon aikana ennen hitaasti lähestyvää pimeää. Kesä on kauneimmillaan, kasvukausi hyvässä vauhdissa ja luonto tarjoaa eläimille ruokaa yllin kyllin. Voidaan olla kiitollisia lämmöstä ja vehreydestä.

Keskikesän juhlaan kuuluu perinteisesti tulien polttaminen ja kokkoja poltetaan Suomessakin paljon. Perinteinen Luonnonnoita polttelee mahdollisuuksien mukaan kynttilöitä, nuotiota tai soihtuja keskikesän juhlan kunniaksi. Sapattiruoaksi kesällä sopii hyvin vaikkapa liha-kasvis-vartaat jotka voi kätevästi valmistaa luonnon helmassa grillillä ja jälkiruoaksi raikas hedelmäsmoothie taikka pirtelö. Uhriruoaksi soveltuu mainiosti vaikkapa nuotiolla valmistettava tikkupulla tai perinteisempi pulla uunissa paistuen.

Lithana voidaan keskiyön jälkeen, tulien hiljaa hiipuessa, hiljentyä muistamaan kesän pisintä päivää ja pyytää Jumalilta hyvää satoa syksyksi ja suojelusta alkavaan pimenevään kauteen.

Lughnasa

Juhlitaan vuosittain 01.08. eli 1. elokuuta

Muita nimiä: Lughnasadh

Lughanasan juuret ovat kelttiläisessä kulttuurissa ja Perinteisessä Luonnonnoituudessa sitä juhlistetaan sen alkuperäisen tarkoituksen mukaisesti sadonkorjuun alun juhlana. Suomessa ensimmäiset marjat alkavat olla kypsiä ja muutakin satoa saattaa olla kerättävänä jos sattuu omistamaan pienen kasvimaan.

Sapatin viettoon voi kuulua luontoretki mukavalle mustikkapaikalle taikka puutarhan marjapuskille. Myös erilaiset säilönnät ja hilloamiset ovat mitä mainiointa puuhaa Lughanasan viettoon. Sapattiruoaksi käy tässä vaiheessa mitä mainioimmin liha-juurespata taikka -keitto ja jälkiruoaksi vaikkapa marjapiirakka. Uhriruoaksi voi viedä marjapiirakkaa (kunhan muistaa että liika sokeri ei ole eläimille hyväksi) tai leipoa vaikka herkullista porkkanaleipää. Kelttiläiseen tapaan ruoka-aikaan voi paikalla olla enemmänkin väkeä, perhe tai ystäviä.

Illalla on mukava hiljentyä tulien tai kynttilöiden ympäröimänä miettimään tulevaa syksyä ja kiittää luontoa kesästä. On aika alkaa valmistautumaan syksyn tuloon.

Madron

Juhlitaan vuosittain 21.9. eli 21. syyskuuta

Muita nimiä: Alban Elued, Modron, Mabon, Syyspäiväntasaus

Madron on alkujaan kelttiläinen juhla jota Perinteisessä Luonnonnoituudessa juhlistaan sen alkuperäisen tarkoituksen mukaisesti viimeisten sadonkorjuiden kunniaksi. Marjat, juurekset ja hedelmät on kerätty talteen ja Madronia voidaankin viettää säilöen, hilloten ja mehustaen satoa.

Sapattiin voi valmistautua siivoilemalla pihaa tai kotia kesän jäljiltä talvikuntoon ja keräten talven varalle niin säilöttyjä kesän antimia kuin kynttilöitä pimeälle ajalle. Kaikenlainen talveen valmistautuminen sopii tähän syksyn juhlaan, kunhan muistetaan että ihan pelkkä siivouspäivä ei tämäkään sapatti ole, vaan siivoaminen on lähinnä symbolista ja pintapuolista.

Sapattiruoaksi Madroniin sopii perinteitä kunnioittaen tukeva ruoka kuten esimerkiksi uuniliha ja peruna-juuresmuusi ja jälkiruoaksi omenapiirakkaa ja vaniljakastiketta. Luontoon voi uhriruoaksi viedä käsittelemättömiä hedelmiä ja vaikkapa pähkinöitä. Eläimiä voi myös muistaa talviruokinnan aloittamisella, jos sellaiseen on mahdollisuus.

Ostara

Juhlitaan vuosittain 21.3. eli 21. maaliskuuta

Muita nimiä: Alban Eiler, Oestara, Oestre, Eostar, Kevätpäiväntasaus

Ostara on alkujaan germaaninen juhla jota Perinteisessä Luonnonnoituudessa juhlistetaan tasapainon, hedelmällisyyden ja kevään alun juhlana. Yö ja päivä ovat samanpituiset ja tämän jälkeen alkaa päivät pitenemään. Suomessa kevät alkaa toden teolla näyttäytyä ja onkin hyvä aika siunata ja istuttaa siemenet auringon alkaessa lisääntymään.

Sapattia voidaan viettää pitkälti samaan tapaan kuin pääsisäistä johtuen sen juurista ja sapattiruoaksi käy oikein hyvin esimerkiksi lammas jota muutenkin on pääsiäisen aikaan hyvin saatavilla. Myös keväänraikkaat, värikkäät salaatit ja kasvispadat ovat oivallisia Ostaran sapattiruokia ja jälkiruoaksi sopii venäläissyntyinen pasha kauniiden väriensä johdosta. Pääsiäisenä voi leipoa vaikkapa keväisiä pikkupullia tai pähkinäleipää jota voi viedä myös luontoon uhrilahjaksi.

Ostara-aamuna tai iltana on hyvä hiljentyä kuuntelemaan luonnon heräämistä, tervehtiä kevättä ja nauttia keväänraikkaasta tuulenvireestä. Esivalmisteluja istutuksia ajatellen voidaan tehdä Ostarana ja sen jälkeen ja osa perinteisestä luonnonnoidista tekee tässä vaiheessa suursiivouksen kaapeissaan ja puhdistaa kotinsa talven jäljiltä. Illalla voidaan mietiskellä mennyttä talvea kynttiläringissä ja kiittää Jumalia valon saapumisesta.

Samhain

Juhlitaan vuosittain 31.10. eli 31. lokakuuta

Muita nimiä: Pyhäinpäivä, Halloween, Vainajainpäivä

Samhain on juuriltaan kelttiläinen sapatti jota Perinteisessä Luonnonnoituudessa juhlistetaan sen alkuperäisen tarkoituksen mukaisesti kesän loppumisen ja talvikauden alkamisen juhlana sekä uutena vuotena. Luonto on jo kauan valmistautunut talven tuloon ja Samhainin aikaan usein tulevat ensimmäiset lumisateet muistuttaen siitä että vuoden pimein aika on alkamassa.

Samhainiin kuuluu vainajien muistaminen ja onkin tapana kattaa vainajien hengille oma paikka pitopöytään. Samhainin ruoaksi sopii hyvin joku syksyinen lihaisa pataruoka, onhan tämä perinteisesti karjan teurastushetki ja lihaa on tarjolla perinteisessä Samhainpöydässä useampaakin laatua. Myös erilaiset pasteijat ja piirakat ovat oivallista sapattiruokaa Samhainina. Jälkiruoaksi sopii syksyisen värinen persikkarahka taikka kevyempi hedelmäsalaatti. Uhriruoaksi sopii luontoon viedä leipää tai vähäsuolaista ja -rasvaista piirakkaa.

Samhainista alkaa vuoden pimein aika ja osalla Perinteisestä Luonnonnoidista onkin tapana alkaa polttamaan jatkuvaa tulta aina Yuleen saakka, jolloin valo alkaa palaamaan. Samhainperinteeseen kuuluu vainajien muisteleminen ja vanhojen tarinoiden kerronta. Myös tulien tai kynttilöiden polttaminen on olennainen osa Samhainia sekä pimeää aikaa ja osa perinteisestä Luonnonnoidista uskookin että Villi Metsästys alkaa Samhainina. Illalla voidaan hiljentyä kiittämään Jumalia menneestä kesästä ja pyytää suojelusta vuoden pimeimpään aikaan.

Yule

Juhlitaan vuosittain 21.12. eli 21. joulukuuta

Muita nimiä: Alban Arthuan, Talvipäivänseisaus, joulu

Yule on alkujaan germaaninen juhla jota Perinteisessä Luonnonnoituudessa valon palaamisen juhlana ja vuoden pisimmän yön kunniaksi. Tähän sapattiin kuuluukin olennaisena osana kynttilöiden polttaminen valon paluun merkiksi. Moni Perinteinen Luonnonnoita juhlii myös tavallista kristillistä joulua joten tähän sapattiin voi sisällyttää jouluvalmisteluja.

Sapattia voi viettää hiljentyen vuoden pimeimmän ajan lopun kunniaksi ja puuhastellen vaikkapa rauhallisia jouluvalmisteluja kuten jouluruokien tai -koristeiden tekoa. Kotia voi koristella vaikkapa misteleillä, jotka suojaavat pahoilta hengiltä.

Sapattiruoaksi Yulena sopii vallan mainiosti samantyyppinen ruoka kuin joulunaikaan muutenkin. Lihaa, kalaa taikka kasvisruokaa voi tehdä uunissa, jotta hellan ääressä ei tarvitse turhia huhkia. Perinteisen Yulehalon tekoon kannattaa varata hyvin aikaa jos sellaisen haluaa tehdä, kiireellä ei ole sijaa Yulena. Uhriruoaksi sopii vaikkapa joululimppu, kunhan se ei ole liian suolaista eikä siirappista. Illalla on hyvä hiljentyä kiittämään pimeän ajan suojelusta Jumalia ja pyytää siunausta lopputalvelle.

Artikkelit kirjoittanut Karhuntassu